Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

  UGC NET SET Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

The Sections provide you MCQs on Communication.  This UGC NET SET MCQs platform helps you to preparing and qualifying UGC NET or SET Examinations and other college level entrance exam for recruitment of lecture.

We provide you a various MCQs on Communication in various language. You can change language by click on translate button. 

Communication MCQ section contains a different MCQs Sets. Each MCQs Sets of Communication covers 50 MCQs per passage which are helpful for studying and practicing for UGC NET-SET Examinations.

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam are as follows:-

MCQ 1 To 10

Q1) Decoding is associated with Options:
A) Message Sender
B) Message Receiver
C) Both of the above
D) None of the above
Answer:- B
Q2) The biggest obstacle in the way of communication in a class is Options:
A) Excess of noise in a class
B) Vagueness about the content of a teacher
C) The noise out of class and other related obstacles
D) Lack in teaching aid material
Answer:- A
Q3) An effective communication produces in receiver Options:
A) Happiness
B) Acceptance
C) Its access to other people
D) Thinking
Answer:- B
Q4) Which of the following group is not making a communication process defective in a class room? Options:
A) Reversing-Evaluating-Focussing
B) Evaluating-Focussing-Eliciting
C) Evaluating-Focussing-Exaggerating
D) Evaluating-Eliciting-Exaggerating
Answer:- D
Q5) If your students remain unsatisfied even after your teaching a particular lesson or content, what would you like to do under these conditions? Options:
A) You will leave aside all fruitful efforts of teaching in order to enhance their understanding
B) You will be doing your best efforts again and again till they will not understand the content
C) You will think that again and again repetition of the same content is mere a destroying the time
D) You will be keeping sympathetic behaviour with the students
Answer:- B

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

Q6) Which of the following is not matched with the nature of communication? Options:
A) A directional process
B) A feed-back process
C) A dynamic process
D) A passive process
Answer:- D
Q7) In which of the following situations the students can interact to one another in more liberal(free) environment? Options:
A) In discussions within the small group
B) By using Film Projector
C) By T.V. viewing
D) In Expert’s lectures
Answer:- A
Q8) In which of the following condition the class appears to be most effective? Options:
A) When the teacher imparts experiences according to the levels of students
B) When the teacher keeps students in a state of relaxation during teaching
C) When teacher teaches the subject-matter in a clear and loud voice
D) When teacher establishes strict discipline in the class
Answer:- B
Q9) Which of the following is a best method to control noise in the class room situation? Options:
A) To give warning to the students that they must keep silence
B) To speak loudly by the teacher to keep pace with the noise in the class
C) To watch the class silently and minutely scan the class
D) To ignore the student’s noise, stand confidently and start teaching
Answer:- C
Q10) When a teacher is being treated as an effective communicator, the teacher’s duty should be Options:
A) That he will be communicating thinking ability in students
B) That he will be imparting knowledge through lesson-teaching and healthy discussions
C) That he will be discussing the content with students
D) All the above are correct
Answer:- A

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

MCQ 11 To 20

Q11) Anderson quoted Options:
A) Communication-A dynamic process
B) Communication-A process of exchange of ideas
C) Communication-A process of association of ideas
D) None of the above
Answer:- A
Q12) The Receiver should follow the inevitable condition in order to receive the message Options:
A) He has the ability to transmit a message
B) He has the ability to decoding the message
C) He has the ability to interpret the message
D) He has all the above abilities
Answer:- D
Q13) When you are unable to follow the foreigner’s language, the communication of message will be carried out through Options:
A) Speaking loudly or screaming
B) Symbolic language
C) Learning his language
D) Can’t say
Answer:- B
Q14) Which of the following element is essential for communicating a research work? Options:
A) Process
B) Mastery over the language
C) Statement of aim
D) B and C both
Answer:- D
Q15) Sometimes it has been witnessed that in a large class, students are trying to ditch their teacher in disciplinarian art. In your opinion the problem lies with Options:
A) The students
B) The process
C) The content to be taught
D) The time taken for teaching
Answer:- B

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

Q16) Which one of the following should be adopted by a teacher in his communication? Options:
A) Brief, clear and low level
B) Elongated tone
C) Clear and high tone
D) Moderate tone
Answer:- B
Q17) The effective communication will be taking place if Options:
A) The source is attractive and autocratic
B) The message is designed according to the listeners
C) The latest communication technology has been employed
D) The receiver is passive to receive the messages
Answer:- B
Q18) The main limit of Mass communication is Options:
A) It is very costly for the receiver
B) It takes much time in message production
C) It success depends on the message producers
D) The feed-back system is in a poor state
Answer:- D
Q19) The basic elements of communication are Options:
A) The Source and the Receiver
B) The Messenger and the Receiver
C) The Source and the Channel
D) All of the above
Answer:- A
Q20) The way through which message passes, is called Options:
A) Channel
B) Transmission medium
C) Transmission channel
D) Transmission system
Answer:- A

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

MCQ 21 To 30

Q21) Which of the following process has been incorporated for the decoding of the messages? Options:
A) The messages are changed into signs
B) The interpretation of the secret messages has been carried out
C) The obstacles are created in messaging service
D) The messages are changed through encoding
Answer:- B
Q22) In a process of communication, the final objective of Feed-back is Options:
A) To bring desirable change in the process of communication
B) To understand about the content
C) To identify the defects of the communicator
D) To diagnose the limits of the message sender
Answer:- A
Q23) The advantage of Feedback in the process of communication is Options:
A) It clarifies the communication
B) It is beneficial in understanding of the subject-matter
C) It diagnoses the defects in messages sender or communicator
D) It explores the defects in receiver
Answer:- A
Q24) The barriers in communication can be overcome if Options:
A) The listener has all the desirable competencies of best listening
B) The listener is in a state of motivator
C) The listener has some extra incentives
D) All of the above
Answer:- D
Q25) If a teacher is unable to communicate his ideas to the students in adequate manner, the result of it will be Options:
A) The end of discipline in the class
B) The end of students’ interest in the topic
C) The maximum absence of students from the class
D) All of the above
Answer:- D

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

Q26) Which of the following teacher’s quality is associated with his best teaching? Options:
A) The abilities of the teacher
B) Teacher’s abstinence
C) The oral expression of the teacher
D) The vocational commitment and love for the profession
Answer:- D
Q27) Which of the following measure should be adopted by a teacher in order to adjust himself as an effective communicator? Options:
A) He uses more and more teaching aids
B) Whatever he teaches, it should be adequate to all the levels of students
C) He should ask questions to the students’ during teaching
D) He should extend help in searching the best answers of the questions
Answer:- D
Q28) Communication is a Options:
A) Process-which is going on between the Source and the Receiver
B) A condition of exchange of ideas
C) A method of transfer of ideas
D) All of the above
Answer:- D
Q29) In an excellent communication, it is not desired Options:
A) Change in voice(voice modulation)
B) External or physical beauty
C) Communication of adequate feelings
D) Involvement of students
Answer:- D
Q30) The term communis is taken from Options:
A) Latin language
B) Greek language
C) Hebrew language
D) English language
Answer:- A

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

MCQ 31 To 40

Q31) According to Legons, the meaning of communication is Options:
A) Exchange of ideas between two or more than two individuals
B) Dialogue between two persons
C) Interaction between two persons
D) All of the above
Answer:- D
Q32) In an effective communication there is no need of Options:
A) Modulations in voice and speech
B) Adequate gestures
C) Mastery over the content
D) Handsome personality
Answer:- D
Q33) In order to a teacher should have effective communication, it is essential that Options:
A) The teacher should become master of his own subject
B) The teacher should prepare a good teaching aid
C) The teacher should discuss the questions asked in previous year’s examination
D) The teacher should start at that point from where students are ready to learn
Answer:- D
Q34) Which one of the following is not treated as an obstacle in the way of effective communication? Options:
A) A long statement
B) An inadequate statement
C) A brief statement
D) A statement which permits the listener to derive the conclusions
Answer:- C
Q35) Communication is possible Options:
A) Between two animals of the same species
B) Between a living organism and machines
C) Between an individual and a group
D) In all the above situations
Answer:- D

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

Q36) The non-verbal communication is possible through Options:
A) Speech symbols
B) Eyes
C) Sense of touch
D) All of the above
Answer:- B
Q37) What is the fundamental principle of Educational Psychology? Options:
A) To teach the tricks of teaching profession
B) To develop insight about the different aspects of modern education
C) To develop insights about the needs, problems and styles of behaviours of the students
D) To develop the research designs for modern teaching processes
Answer:- C
Q38) The types of communication are Options:
A) Two
B) Four
C) Six
D) Eight
Answer:- A
Q39) The barrier of the communication can be categorised as Options:
A) Physical barriers
B) Language barriers
C) Psychological barriers
D) All the above
Answer:- D
Q40) Which special train was running in order to disseminate scientific awareness in the country? Options:
A) Science and Technology rail
B) The Great Indian rail
C) Science rail
D) None of the above
Answer:- A

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

MCQ 41 To 50

Q41) When your friend point out at your gross mistake which you have committed in the class during teaching, then your reaction will be Options:
A) Resisting him and tell him confidently that it does not come under the purview of a mistake
B) Discussing on the mistake, try to put your stand, if he does not agree then accepting your mistake
C) Warning him that he should not behave in such a manner in future
D) Requesting him politely that he should not tell it to any other person
Answer:- B
Q42) The barriers of communication can be eliminated when it is Options:
A) Simple and comprehensible
B) Associated with feed-back
C) Following the rules for excellent listening
D) All of the above
Answer:- D
Q43) If you are interested in maintaining effective communication in your class, what will you do? Options:
A) Teaching of the subject-matter with clarity and students’ pace
B) To use appropriate media for teaching
C) To capture the sender’s message in toto and decode it appropriately by the students
D) To receive the messages immediately
Answer:- C
Q44) Generally in a communication the position of perception, retention and recall will be Options:
A) Like source variables
B) Like message variables
C) Like message receivers
D) Like channel variables
Answer:- D
Q45) A teacher will be having effective teaching if Options:
A) He explains adequately the expected content to his students in a class
B) He repeats the explanations in order to grasp by all the students
C) He gives rich learning experiences to the students
D) He gives right answers to all the queries of the students
Answer:- C

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

Q46) Which of the following step you keep in priority for a effective communication? Options:
A) To select a channel for communication
B) To plan a evaluation procedure
C) To specify the objectives of communication
D) To select various types of media for communication
Answer:- C
Q47) The communication of teacher’s ideas to the students is meant Options:
A) Imparting of knowledge
B) Delivering of ideas
C) Inculcating ideas in the students brain
D) Continuing the teaching process
Answer:- C
Q48) If you are interested in communicating democratic tendencies among your students, which of the following system will enabled them with this objective?
Options:
A) You discuss and debate on the issue of advantages of Democratic system with students and indoctrinate them about it by changing their beliefs.
B) You conduct the election for students’ Assembly and give them responsibilities to share.
C) You give priority to democratic values in your day-today practice of working and engage whole class in its adequate management and give them suitable duties
D) You will excellent speakers and dignitaries in school and divert the attention of students towards their speech about the great persons of the world
Answer:- C
Q49) When you are delivering a lecture in a class, it is better if you
1. Know the ideas of other persons
2. Know that all the students in the class are not Homogeneous in nature
3. Give due respect to other’s ideas Which one of the following pair is correct in the above context? Options:
A) 1 and 2
B) 3 only
C) 1 and 3
D) 1, 2 and 3
Answer:- D
Q50) Below are given some traits of a good teacher
1.Mastery over the content
2.Effective verbal communication
3. Handsome personality
4. Potentiality to seek respect from students
5. Potentiality to seek respect from community leaders Which of the above qualities you should prefer in an effective teacher? Options:
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 1, 2 and 5
D) 1, 3 and 5
Answer:- B

Easy Communication MCQ SET 1 For UGC NET Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.