Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam

Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam

Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET ExamThe Sections provides you MCQs on Teaching Aptitude. This UGC NET SET MCQ platform helps you to preparing and qualifying UGC NET or SET Examinations and other college level entrance exam for recruitment of lecturer. 

    We provide you a various MCQ on Teaching Aptitude in various language. You can change language by click on translate button.

    Teaching Aptitude section contains a different MCQ Sets. Each MCQ Sets covers 50  MCQs which are helpful for studying and practicing for UGC NET-SET Examinations

    Along with these section we also provide a MCQ Quiz link where you can solve a Teaching Aptitude Quizzes. Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam are as follows:-
 

MCQ 1 To 10

1. Social structure, culture and personality combined together to form
A. Tradition
B. The folkways
C. An association
D. A social system

Answer:- D. A social system

 
2. A new comer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by
A. Applying Punitive Measure
B. Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way.
C. Changing His Class After Consultation
D. Giving Them A Threat Of Expulsion.
Answer:-B. Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way.
 
3. Two or more aspects are understood in
A. Unistructural level
B. Multistructural level
C. Rational level
D. Extended abstract level
Answer:-B. Multistructural level
 
4. Which is incorrect about the school as a social institution?
A. It stands for the satisfaction of the needs of the pupils who come for schooling
B. It has to teach about the social order and its institutions in its instructional activities
C. As it stands for the good life in general, it is the critic of society and all its institutions
D. It stands for the professional ideals of the community rather than the ideals it practices and tolerates
Answer:- D. It stands for the professional ideals of the community rather than the ideals it practices and tolerates
 
5. Authoritarian model is more suitable for
A. Confidence
B. Discipline
C. Achievement
D. Improvement
Answer:-B. Discipline
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam
6. Where is the First Central Institute of Vocational Education located?
A. Bhopal
B. Mumbai
C. Calcutta
D. Coimbatore
Answer:- A. Bhopal
 
7. is not an objective of Formal Education.
A. Self-paced learning
B. Teacher-centered learning
C. Learning discipline-based content
D. Comparing high and low achievers
Answer:- A. Self-paced learning
 
8. If you invite personal friends and colleagues in your son’s birthday party, the procedure of invitation will be
A. You would invite all the personnel of the school.
B. Only a specific group of teachers will be invited.
C. Extend invitation to all the teachers without any distinction.
D. Only personal invitation will be extended to most dear ones.
Answer:- C. Extend invitation to all the teachers without any distinction.
 
9. Gifted students are
A. non-assertive of their needs
B. independent in their judgments
C. independent of teachers
D. introvert in nature
Answer:- B. independent in their judgments
 
10. Suppose an intelligent student became mal-adjusted due to some family problems. As he has deep faith in you, he comes to you for its solution. What action will you take in this condition?
A. You protect yourself as you fear your insult in such a issue
B. You think patiently and suggest some favorable remedy
C. You solve out your selfishness by knowing his family’s weakness
D. You leave the child without interfering in his problem
Answer:-B. You think patiently and suggest some favorable remedy
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam

MCQ 11 To 20

11. Which of the following characteristics is most essential to make you a good teacher?
A. Sympathy for students.
B. Proficiency of language.
C. Thoroughness of knowledge.
D. Effective communication.
Answer:-A. Sympathy for students.
 
12. Play therapy is adopted in the study of children in order to
A. Make the educational process joyful
B. To understand the inner motives and complexes of children
C. Make education more activity centered
D. Highlight the importance of play activities in education
Answer:- B. To understand the inner motives and complexes of children
 
13. “Child is more important than all kinds of books”. This viewpoint of Tagore represents his faith in the following aims of education
A. Social aims
B. Cultural aims
C. Individual aims
D. A synthesis of individual and social aims
Answer:- C. Individual aims
 
14. It takes a maturation of months for the child to take his first step in walking.
A. 5 to 6
B. 10 to 12
C. 4 to 5
D. 0 to 2
Answer:-B. 10 to 12
 
15. Frobel’s most important contribution to education was his development of the
A. Public high school
B. Latin School
C. Vocational school
D. Kindergarten
Answer:- D. Kindergarten
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam
16. The chief responsibility of the principal is
A. Maintain school records
B. Handle discipline problems
C. Provide leadership in instructional plan
D. Organize and administer the guidance programmed
Answer:- C. Provide leadership in instructional plan
 
17. As a teacher what would you do if you realize that the students are not understanding what is being taught in the class?
A. Check up the related knowledge of the students
B. Proceed to the next lesson to complete the syllabus
C. Repeat the lesson
D. Teach the lesson again with real world examples
Answer:- D. Teach the lesson again with real world examples
 
18. Early experiences determine late personality characteristics  of social development. 
This was maintained by
A. Atkinson
B. Morgan
C. Freud
D. Semmul
Answer:- C. Freud
 
19. Vygotsky theory implies
A. child will learn best in the company of children having IQ lesser than his/her own.
B. collaborative problem solving
C. individual assignments to each student
D. after initial explanation, do not support a child in solving difficult
questions
Answer:- B. collaborative problem solving
 
20. What will you do if your students do not take interest in studies?
A. You will take interest in your teaching
B. You will make your teaching more interesting
C. You will give examples of meritorious students
D. You will try to know the reason for lack of interest
Answer:- D. You will try to know the reason for lack of interest
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam

MCQ 21 To 30

21. A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background from the cultural viewpoint. You will
A. Keep him in a class in which, there are many more students of backward background from the cultural viewpoint
B. Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
C. Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his special needs in view
D. Advise him to take up vocational education
Answer:- C. Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his special needs in view
 
22. The first Indian chronicler of Indian history was:
A. Megasthanese
B. Fahiya
C. Huan Tsang
D. Kalhan
Answer:- D. Kalhan
 
23. ‘Values are inherent in every human being’ is reflected in
A. Realism
B. Pragmatism
C. Naturalism
D. Idealism
Answer:- D. Idealism
 
24. You have been selected in all the four professions given below. Where would you like to go?
A. Teacher
B. Police
C. Army
D. Bank
Answer:- A. Teacher
 
25. According to materialism, the only valid pramana is
A. Inference
B. Scriptures
C. Perception
D. None of these
Answer:-C. Perception
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam
26. An individual’s ability to learn is
A. Elders
B. Teachers
C. Acquired
D. None of these
Answer:-A. Elders
 
27. Value that divides the data into two equal parts is?
A. Mean
B. Mode
C. Median
D. None
Answer:-C. Median
 
28. If student is too shy to participate in the class, you will
A. Not ask questions from him
B. Ask only those questions from him whose answers can be given by him
C. Not ask those questions from him whose answers are beyond his means and due to which, he may become objects of ridicule in the class
D. Ask questions from him only when he is keen to answer them
Answer:-D. Ask questions from him only when he is keen to answer them
 
29. The term Identical Elements is closely associated with
A. Similar test questions
B. Jealousy between peers
C. Transfer of learning
D. Group Instructions
Answer:-C. Transfer of learning
 
30. A teacher should be towards his students?
A. Tolerant
B. Outspoken
C. Supreme
D. Sympathetic
Answer:-A. Tolerant
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam

MCQ 30 To 40

31. Identify the forms of marriage widely prevalent in Tribal society
A. Probationary marriage
B. Gandharva marriage
C. Service marriage
D. Asura marriage
Answer:-A. Probationary marriage
 
32. What is the principle of anticipation
A. The child anticipates his growth.
B. He is more concerned about his growth.
C. He modifies his behavior anticipating his future career.
D. None of the above.
Answer:-C. He modifies his behavior anticipating his future career.
 
 
33. “Recall the face of the poorest and weakest man whom you may have seen, and ask yourself, if the step you contemplate is going to be of any use to him”. Who said these lines?
A. Lal Bahadur Shastri
B. Sardar Vallabh Bhai Patel
C. Mahatma Gandhi
D. Zakir Husain
Answer:-C. Mahatma Gandhi
 
 
34. A teacher has serious defect is he/she
A. is physically handicapped
B. belongs to low socio-economic status
C. has weak personality
D. has immature mental development
Answer:-D. has immature mental development
 
 
35. Field-work based research is classified as:
A. Historical
B. Empirical
C. Biographical
D. Experimental
Answer:- B. Empirical
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam
36. Which one of the following is not strictly speaking, one of Freud’s stages of psycho sexual development?
A. Oral
B. Phallic
C. Genital
D. Oedipal
Answer:- D. Oedipal
 
37. Mc Dougall has given three basic elements of instinct. Which one of the following is not included in them?
A. General energizing aspect
B. Action aspect
C. Impetus aspect
D. None of the above
Answer:- C. Impetus aspect
 
38. If a student is aggressive in the class, the teacher should
A. Inform police.
B. Inform the headmaster.
C. Advise him properly.
D. Punish him
Answer:-C. Advise him properly.
 
39. A new comer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by
A. applying punitive measures
B. improving his qualities and expressing it before them in a good way
C. changing his class after consultation with the principal
D. giving them a threat of expulsion
Answer:-B. improving his qualities and expressing it before them in a good way
 
40. In planning and implementing curricula school makes its selection from:
A. Nation
B. Region
C. Culture
D. Mass communication
Answer:-C. Culture
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam

MCQ 41 To 50

41. The supply type test item is?
A. M. C. Q items
B. Matching items
C. True / False items
D. Completion items
Answer:-D. Completion items
 
42. The Charvakas have challenged the
validity of
A. Inference
B. Scriptures
C. Both A and B
D. None of these
Answer:-C. Both A and B
 
43. If you wish to maintain a sweet relation with others, the important tool for you is
A. to praise them always.
B. to invite them to your place and to go to theirs.
C. to ignore their mistakes.
D. to trust them honestly.
Answer:-D. to trust them honestly.
 
44. The teacher who can apply the principles of Educational Psychology
A. Has pride in the teaching profession
B. Can provide readymade solutions
C. Adjusts his method to suit the needs of individual children
D. Compares the theories of learning
Answer:-C. Adjusts his method to suit the needs of individual children
 
45. What is most important for a teacher?
A. to maintain discipline in class
B. to be punctual in class
C. to remove difficulties of students
D. to be good orator
Answer:- C. to remove difficulties of students
Important Teaching Aptitude MCQ SET 1 For UGC NTA NET Exam
46. The research which is exploring new facts through the study of the past is called
A. Content analysis
B. Historical research
C. Mythological research
D. Philosophical research
Answer:- B. Historical research
 
47. Which is not Naturalism’s aim of Education?
A. To inculcate ethical and moral values in the pupils
B. Education is the notion of man’s evolution from lower forms of life
C. To equip the individual or the nation for the struggle for existence so as to ensure survival
D. To help the pupils to learn to be in harmony with and well-adapted to their surroundings
Answer:- A. To inculcate ethical and moral values in the pupils
 
 
48. Nonformal Education is
A. Provided by family, community, religion etc.
B. Having no fixed curriculum
C. Not motivated for acquiring knowledge
D. Arranged by some organised body
Answer:-B. Having no fixed curriculum
 
49. Who has the least chance of becoming an effective teacher?
A. One who is a strict disciplinarian.
B. One who knows his subject well.
C. One who has no interest in teaching.
D. One who teaches moral values.
Answer:- C. One who has no interest in teaching.
 
50. How could you accommodate with your age-old parents, inspite of the fact that they always complain for their difficulties for no apparent reasons
A. You will feel sorry but not communicate to them
B. You will find out the ways to become free from their responsibilities
C. You will focus your attention on the genuine problems due to senility
D. Do favorable efforts to find out remedies for their troubles
Answer:- C. You will focus your attention on the genuine problems due to senility

Read More for Other Subject’s MCQ

Leave a Reply

Your email address will not be published.